Paulina Szulist-Płuciniczak

Absolwentka archeologii na Uniwersytecie Warszawskim. Zastępca kierownika działu rekonstrukcji historycznej i sprzedaży w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Od 2014 r. kurator muzealnego programu historycznej rekonstrukcji kulinarnej „Ogród-Kuchnia-Stół”, którego celem jest upowszechnianie wiedzy i badania nad kuchnią staropolską. Warsztaty kulinarne dla dorosłych, realizowane w ramach projektu, otrzymały w 2017 r. Warszawską Nagrodę Edukacji Kulturalnej (III miejsce). W 2018 r. program dedykowany był w szczególności obchodom Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego, w ramach którego wraz z innymi europejskimi rezydencjami realizowano międzynarodowy projekt „A Place at the Royal Table”.

Powrót
drukuj wyślij facebook
Co jadano na dworze Jana III? O potrawach na siedemnastowiecznym stole

„Pieprzno i szafranno, mościa panno” – kilka słów o kuchni staropolskiej

Weźmij kapłona, ochędoż pięknie a daj na stół” – czyli o czytaniu staropolskich receptur

Napoje bogów. Początki popularności kawy i czekolady w Europie i w Polsce